Listové saláty jsou pro redukční diety jako stvořené!



V obchodech potkáme různé druhy listových salátů. A jsou úžasným prostředkem k úspěšné redukční dietě, protože nabídnou mnoho vlákniny, poměrně velký objem, příjemnou nutriční hodnotu, ale minimum kalorií. Navíc každý z nich chutná dost jinak, proto i pestrost chutí redukčního jídelníčku může zůstat velká.

Základní druhy listových salátů

K základním druhům listových salátů patří saláty českého, holandského i asijského typu. Všechny se vyznačují vysokým obsahem kyseliny listové, vlákniny, hořčíku, vitamínů a dalších minerálů. Podle odrůd je dělíme na saláty:

  • hlávkové
  • ledové
  • česací
  • římské
  • asijské
  • štěrbák

A každá z těchto skupin salátů má specifické vlastnosti jak vzhledové, tak chuťové. Každou můžeme v kuchyni upravit trochu jinak (salát štěrbák dokonce i tepelně). A pěstitelé (zejména bio pěstitelé) je samozřejmě musejí také každý trochu jinak pěstovat – různým salátům se daří v různých ročních dobách a teplotách.

Hlávkové saláty

Tyhle známe asi nejlépe, jsou tradičními saláty pěstovanými a prodávanými u nás snad nejdéle a v největších objemech. Jsou prostě naší českou klasikou. Mohou být červené nebo zelené, s listy rovnými nebo kadeřavými, dokonce i s listy vykrajovanými.

Saláty zelené jsou bohatší na hořčík, ty červené pro změnu na karoten. Specialitou mezi hlávkovými saláty je kozlíček polníček se svými malými listy, ale s vynikající hladivou chutí. Ten dokonce umí narůst i doma, za oknem. A když ho na záhonu vysejete na podzim a překryjete bílou textilií, můžete v teplejší zimě už v únoru nebo počátkem března sklízet.

Ledové saláty

Saláty velmi podobné těm hlávkovým, ale s mnohem vyšší křupavostí a šťavnatostí. Pojmenování „ledové“ svědčí o tom, že v přirozeném pěstování se jim více daří na jaře a na podzim, ale třeba odrůda Ledan umí růst po celou sezonu, dokonce i přes léto. I díky tomu můžeme ledové saláty potkávat v obchodech již celý rok. A celý rok si dopřávat šťavnaté a křupavé dobroty.

Česací saláty

Tyhle v obchodech příliš často nepotkáme, protože se sklízejí postupně, po jednotlivých listech. Jsou nejlepší pro zahradničení, kdy si je pěstujete na záhonech a můžete z jedné rostliny sklízet třeba i pětkrát. Například chřestový salát naroste do opravdu velké velikosti a listů nabídne ke sklizni ke sklizni požehnaně. Pak ještě můžete využít i stonek a upravit ho jako chřest (ano, právě proto má chřestový salát toto jméno).

Někdy se však v obchodech objeví i česací saláty, třeba dubáček, který je absolutně dokonalým dekorativním salátem. Díky vykrajovaným listům podobným listům dubu vypadá nádherně všude, kam ho dáte.

Římské saláty

Jsou sice v podstatě saláty hlávkovými, ale jejich konzistence je také mírně odlišná (jako u salátů ledových). Tvoří hlávku tak jako salát hlávkový, ale listy jsou mohutnější, křupavé, šťavnatější, mírně tužší. Ale díky tomu v lednici déle vydrží a můžete je spotřebovávat i po kouskách. Stačí je zabalit do folie, aby jen mírně větraly, a umístit je do nejspodnějšího šuplete lednice.

Asijské saláty

Jak jsme si zvykli u asijské kuchyně, je ve většině jídel docela pikantní. Takže nás nepřekvapí, když i asijské saláty chutnají některé opravdu velmi štiplavě. Třeba listová hořčice. Ale i mnoho dalších odrůd. Nejjemněji chutná asi mizuna.

A mezi nimi, na stupnici chuťové a aromatické výraznosti, najdeme mibunu, komatsunu, japonské zelí, čínskou brokolici, jedlou chryzantému, roketu, perilu a mnohé další. Obchody dnes nabízejí širokou škálu asijských listových salátů, takže je potřeba sledovat nabídky obchodů. Kaufland leták, Lidl leták nebo Albert leták jsou letáky, kde, pro nás zatím nezvyklé asijské saláty, můžete též potkávat a kupovat je tedy za nejlepší nabízené ceny.

Štěrbák

Pro mnohé také velká neznámá, starší odrůda salátů, ale s vyššími nároky na pěstování. Tvoří hlávky pevných listů, které jsou uprostřed vybělené. Starší odrůdy bylo potřeba temnit, aby se vybělily, ale ty nové se bělí samy, proto se štěrbáky začínají také nabízet i v běžné obchodní síti.

Vybělené prostředky mají jemnou chuť, okolní zelené listy jsou mírně hořké. Vypěstovat se dá štěrbák i v truhlíku na balkoně, stejně jako ostatní listové saláty. A zpracovat se dá i tepelně, podobně jako špenát nebo mangold. Štěrbáky mohou být jak české kadeřavé, tak holandské listové.

Velký objem, minimum kalorií

Listové saláty jsou úžasné v tom, že mají velký objem, ale přitom dodají minimum kalorií. Takže pokud začínáte s redukční dietou a máte strach, že budete mít zpočátku u zmenšených porcí velký hlad, spolehněte se na listové saláty.

Ale pozor, jen si je přikládejte na talíř jako doplněk, nedochucujte je. Pokud byste je dělali s klasickou zálivkou, tak si dodáte kalorickou bombu s cukrem a spoustou soli. Anebo s dalšími tuky, medem atd. Samozřejmě, pokud chcete jen salát, zálivky si trochu připravte. Ale jestliže salát použijete na „dojedení se“, tak jen čistý, přikusovat ke chlebu nebo k hlavnímu chodu.

A postupně musíte i salátu ubírat, aby se objem žaludku mohl také zmenšovat. Ale bez nutnosti se trápit hladem. Když budete zvyklí doplňovat své porce salátem, jojo efekt u vás bude mít minimální pravděpodobnost.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *