Také neodkážete pochopit, co Italové na té své jednoduché kuchyni vidí? Vždyť ty jejich recepty jsou obvykle tak mdlé a bez nápadu… Ano, jsou, pokud je vaříte s průměrným surovinami v ČR.
Pokud si však dáte tu práci a zaměříte se na kvalitu (a přestanete používat jakékoliv náhražky), pak vás připravené recepty příjemně překvapí. Velmi důležitý je zejména dobrý olive oil (olivový olej). Chtějte ten od specialistů, nikoli ze supermarketů, v nichž ani záruka „extra virgine“ nemusí znamenat prvotřídní zboží.
Vyzkoušejte si italskou jedničku tak, jak se má
Dnes vám ukážeme recept na špagety Carbonara. Ten původní, jednoduchý, osekaný o všechny zbytečnosti – přesto však překvapivě lahodný. A co budeme potřebovat?
- pancetta nebo jiná sušená slanina (100g)
- tvrdý ovčí sýr pecorino (50g)
- parmazán (50g)
- vejce (4ks)
- špagety (300 – 400g)
- česnek (2 stroužky)
- olivový olej
- podle chuti sůl, čerstvý pepř, petržel
Špagety volte semolinové, u olivového oleje hledejte přízvisko organic (a jemu podobná) a vejce pořiďte nejlépe od doma chovaných slepiček.
Příprava špaget Carbonara je velmi jednoduchá
Špagety uvařte tzv. na zkus (al dente). Mezitím nakrájejte pancettu na tenké proužky. Česnek oloupejte a rozmáčkněte nožem – ovšem tak, aby se nerozpadl. V misce rozmíchejte vejce, do nich pak přidejte jemně nastrouhané pecorino a dosolte a dopepřete podle chuti.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte společně pancettu a česnek. Jakmile bude slanina křupavá, česnek vyjměte a vyhoďte. Zasypte uvařenými a okapanými špagetami (trochu vody si nechte stranou). Pomalu přilévejte vejce a trochu vody ze špaget. Během této doby musí být sporák už vypnutý. Nakonec posypte petrželí a parmazánem a servírujte.
Olivový olej se uplatní v mnoha receptech
Je libo například hamburger, hráškový krém, špagety aglio olio nebo gazpacho? Tady všude dokáže kvalitní olivový olej rozehrát skutečnou chuťovou symfonii. Vyzkoušejte ho v osvědčených receptech na stránkách Olivum.cz.