Matcha je jednou z nejstarších odrůd zeleného čaje v Japonsku – je to královna všech zelených čajů. Už před více než 800 lety používali buddhističtí mniši tento čaj při jejich meditacích. Tento starobylý japonský nápoj má jedinečné účinky.
Matcha je v podstatě ve stínu pěstována odrůda zeleného čaje a při jeho zpracování nedochází k žádné tepelné úpravě, takže ve srovnání s konvenčním zeleným čajem je syrovější a přirozenější. Sladká a zároveň pikantní chuť Matcha a zdravotní přínosy vás možná přivedou k tomuto čaji.
Matcha zelený čaj – účinky
- zdroj vlákniny a energie
- zlepšuje mentální procesy a zmírňuje stres
- zabraňuje tvorbě glukózy v krvi
- detoxikace organismu, eliminuje těžké kovy a chemické sloučeniny v těle
- napomáhá ke snižování cholesterolu a cukru v krvi
- předchází rakovině
- zabraňuje onemocněním srdce
- omládnete
- podporuje hubnutí
Matcha zelený čaj a jeho příprava
- nechat sevřít čerstvou, měkkou vodu, poté nechat vodu ochladit na 80 ° C (řekněme, otevřete čajník a počkejte 10 minut, nebo 4-5-krát přelijte vodu do chladnější nádoby a zpět. Každým přelitím voda ztratí 4-5 ° C)
- do čajového šálku vložte 1g čaje (dvě bambusové lžičky nebo polovinu čajové)
- přidejte 80 ml horké (80 ° C) vody
- rozmíchejte čaj míchadlem na Matchu pokud se nezjeví jemná pěna.
Připravit si šálek čaje vám zabere přibližně 15 sekund. Výsledkem je výjimečný a chutný šálek zeleného čaje plné a krémové chuti. Matcha se dnes považuje za výbornou náhradu kávy. Kromě čaje si můžete vyrobit například koláče, čokoládu s příchutí Matcha, zmrzlinu, koktejly či delikátní latte.
Dá se říci, že Matcha je jediným čajem, ve kterém pijeme samotnou rostlinu. Díky tomu, obsahuje vysoce zdraví prospěšné živiny.