Dlouhá zima může být unavující. Nedostatek energie a stres podlamuje imunitní systém, což je v kombinaci s nejrůznějšími epidemiemi vážná hrozba. Jak konzumovat dostatek vitamínů a minerálů?
Nabídka sezónního ovoce a zeleniny v obchodech není zrovna potěšující. Chcete se vyhnout produktům z opačné strany světa? Vyzkoušejte jednoduché, leč nesmírně efektivní řešení. Řeč je o klíčcích, které zdomácněly v jídelníčku vegetariánů a veganů. Postupně ale rozšiřují svůj vliv a v oblibě je mají i ostatní zastánci zdravého stravování.
Malý klíček, spousta živin
Klíčky jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, enzymů i bílkovin. Jejich použití je velmi rozmanité. Luštěninové klíčky jsou ideální do salátů či asijských pokrmů, naklíčená semínka dovedou ozvláštnit přílohy a naklíčené ořechy skvěle doplní sladké pokrmy. Klíčky lze vypěstovat z většiny druhů luštěnin, semínek i ořechů. Liší se jen doba jejich namáčení a samotného klíčení. Před klíčením je nutné vybraná semínka nebo luštěniny propláchnout. Během klíčení se musí pravidelně zvlhčovat, což může být docela problematické. Jako praktické a užitečné se ukazují speciální klíčící misky, které klíčkům vytvoří ideální podmínky. Vám tak odpadnou starosti ohledně klíčení a můžete se těšit na lahodné, svěží klíčky, které si jistě najdou stálé místo ve vašem zdravém a vyváženém jídelníčku.
Víte, co jíte?
Jak mít kvalitu toho, co jíte, opravdu pod kontrolou? Nakupovat co nejvíce nezpracovaných potravin a utvářet je k obrazu svému za pomoci užitečných přístrojů. Takto si můžete v domácích podmínkách připravit například výborné jogurty, křupavý chléb, vitamíny nabité smoothie, džemy, sušené ovoce a podobně. Pamatujte, že jste to, co jíte!