Ananas známe a jedli jsme ho všichni – sladké ovoce, bohaté na nutriční látky. Pro zajímavost doslovný překlad pro ananas z anglického jazyka zní “smrkové jablko”, neboť svým tvarem připomíná šišky smrků. V Evropě jako první ochutnali ananas Španělé a to díky cestovateli Kryštofovi Kolumbovi, který ho dovezl z Ameriky. Ve středověku byl ananas drahý a servíroval se pouze na okázalých banketech. V současné době se jedná o běžně dostupnou potravinu.
V zemích Jižní Ameriky je toto ovoce vysoce ceněno nejen pro svou výbornou chuť, ale hlavně pro své léčivé účinky. Požitím jednoho pohárku ananasového džusu přijme vaše tělo kolem 82 kalorií, 1 gram tuku, žádný cholesterol, 2 mg sodíku, 22 gramů celkových sacharidů a 1 gram bílkovin.
Léčivé vlastnosti ananasu
- Prevence astmatu
Konzumací ananasu výrazně snižujete riziko vzniku astmatu. Jednou z hlavních zdraví prospěšných živin je beta karoten, který se vyskytuje i v mangu, papáji, meruňkách, brokolici, dýni a mrkvi.
- Krevní tlak
Věděli jste, že zvýšený přísun draslíku snižuje krevní tlak? Denní doporučená dávka je 4700 mg draslíku a 3 dcl ananasového džusu obsahují cca 400 mg draslíku, tedy přibližně stejně jako 100 gramů banánu nebo 100 gramů brambor, obě tyto potraviny jsou označovány za draslíkové “bomby”.
- Rakovina
Ananas je bohatým zdrojem vitaminu C a spolu s beta karotenem a enzymem bromelain předcházejí formování volných radikálů, jež mohou způsobovat rakovinu. Stravu bohatou na beta karoten by si především měli oblíbit muži, neboť chrání před rakovinou prostaty.
- Cukrovka
Diabetikům s diabetem typu 1 odborníci konzumaci ananasu jen doporučují. Studie ukázaly, že díky stravě bohatou na vlákninu měli nižší hodnoty krevního cukru. Nemocní s cukrovkou typu 2 taktéž docílili zlepšení hladin krevního cukru, lipidů a inzulínu.
- Trávení
Ananas obsahuje mnoho vody a vlákniny. Konzumací tohoto ovoce předcházíte nepříjemné zácpě, podporujete zdravý trávicí trakt.
- Plodnost (fertilita)
Ukázalo se, že strava bohatá na živiny podporuje zvýšenou plodnost. Zejména vitamin C, beta karoten, měď, zinek a kyselina listová.
- Hojení ran a zánětů
Ananas obsahuje enzym bromelain, který má téměř stejné vlastnosti jako tělu vlastní proteolytické enzymy produkované slinivkou. V důsledku onemocnění slinivky nebo při pokročilém věku dochází k omezení jeho tvorby, bromelin ho naštěstí dokáže zastoupit. Kromě toho příznivě působí na otoky, modřiny a jiná poranění, výrazně zkracuje dobu hojení a zmírňuje bolestivost spojenou s úrazem či operací. Také se používá u zánětů šlach.
- Pokožka
Vitamin C v ananasu regeneruje pokožku v důsledku silného slunečního záření. Brání tvorbě vrásek, celkově zlepšuje texturu pokožky. Vitamin C má také svou roli při tvorbě kolagenu – podpůrného systému vaší kůže.
- Pevnost kostí
Ananas napomáhá udržovat kosti pevné, protože obsahuje až 75% denní doporučené dávky manganu (myslí se průměrný 400 gramový ananas). Mangan je totiž naprosto nezbytný pro udržování silných kostí a pojivové tkáně.