Dvě polévkové lžíce kokosového oleje denně a jaké divy udělají s vaší váhou 

Kokosový olej lze bez přehánění nazvat super potravinou. Možná neušlo vaší pozornosti, že v poslední době toto tropického ovoce vzbuzuje velké emoce. Jak je to možné? V tomto článku se vám to pokusíme osvětlit. Kokosový olej obsahuje úžasnou kombinaci mastných kyselin s ohromně mocnými medicínskými účinky. Fakticky jde o středně dlouhé řetězce triglyceridů, jejichž látková přeměna probíhá jinak než u ostatních mastných kyselin. Přecházejí z jater zpět do trávicího traktu, kde jsou pak využity jako rychlá zásoba zdroje energie.

Buďte zdraví jako lidé z jižního Pacifiku

O zemích, kde se běžně kokosový olej konzumuje, se hovoří jako o nejzdravějších místech naší planety. Západní kultury vnímají kokos pouze jako obyčejné exotické ovoce a do svého jídelníčku ho zařazují jen lidé zajímající se o zdravou výživu. V jiných zemích tvoří kokosový olej základ ve stravování. Největšími konzumenty kokosu na světě jsou lidé žijící v jižním Pacifiku, z kokosových ořechů přijímají až 60% kalorií – onemocnění srdce a cév se u nich prakticky nevyskytuje.

Abdecoral / Pixabay

Zdravotní účinky kokosového oleje

Snižuje obezitu

K dispozici je studie z roku 2009, která dokazuje pozitivní vliv kokosového oleje na úbytek váhy v oblasti břicha a pasu. Kokos je lehce stravitelný a také chrání tělo před inzulínovou rezistencí.

Jedinečný zdroj kyseliny laurové

Kyselina laurová má nejvyšší antivirovou aktivitu mezi nasycenými mastnými kyselinami. V těle se přeměňuje na účinný monoglycerid – monolaurín, který spolehlivě usmrcuje bakterie, viry, houby a jiné typy infekcí.

Zmírnění křečí

Cyklická ketogenní dieta s téměř nulovým obsahem sacharidů je bohatá na tuky a to vede ke zvýšené koncentraci ketonů v krvi. Tento typ stravy snižuje míru křečí a záchvatů u dětí s epilepsií.

Zlepšuje trávení

Trávící obtíže má spoustu lidí, a proto jim konzumaci kokosového oleje lze jen doporučit.  Kokosový olej účinně pomáhá při onemocněních trávicího traktu – syndrom dráždivého tračníku, zatočí i s bakterií Helicobacter pylori, která v žaludku svého hostitele způsobuje zdravotní potíže od žaludečního vředu až po rakovinu žaludku nebo slinivky.   Mastné kyseliny mají antimikrobiální vlastnosti, které tlumí růst bakterií, kandidy a dokonce i parazitů, kteří zapříčiňují špatné trávení.

Předchází diabetes mellitus 2. typu

Garvinový institut pro medicínský výzkum přestavil nedávno studii, která ukázala, že pravidelná konzumace kokosového loje pomáhá předcházet vzniku inzulínové rezistence, čímž se snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu.

Účinné látky se neničí ani při vysokých teplotách

Díky středně dlouhým řetězcům mastných kyselin má kokosový olej vyšší tepelnou odolnost než většina ostatních olejů. Při vysokých teplotách odborníci doporučují použít právě kokosový olej namísto olivového oleje. Ten při dosažení bodu varu rychle oxiduje a vytváří volné radikály.

Zpomaluje tvorbu vrásek

Kokosový olej lze využít i v kosmetice, oceníte ho i vy, pokud chcete zabránit tvorbě vrásek a jiných znaků stárnutí. Díku jeho účinku jsou pojivové tkáně pevné, čímž předchází tvorbě vrásek. Lze aplikovat přímo na obličej, používá se i na zvlhčování pokožky.

Snižuje pocit hladu

Jedna ze skvělých vlastností kokosového oleje je, že potlačuje hlad, i malé porce vás dostatečně uspokojí.  Pravděpodobně má na to vliv, jakým způsobem se metabolizují jeho mastné kyseliny.

Pár slov na závěr

Kvalitní bio kokosový olej seženete v každé kamenné prodejně a eshopu, který je zaměřen na zdravou výživu. Prodává se v přirozené formě nebo bez zápachu. Pochopitelně je doporučován ten přirozený. Oceníte nejen příjemnou chuť a vůni, ale také skutečnost, že neprošel dodatečným zpracováním, a tak jsou zachovány všechny jeho prospěšné látky.

kaigraphick / Pixabay
kaigraphick / Pixabay

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *