Borůvky jsou už od nepaměti součástí našeho jídelníčku. Spousta lidí s dětmi se vypravují do lesa, aby si je v sezóně nasbírali do zásoby. Jedná se o velmi chutné ovoce, které se dá jíst samostatně, nebo ochucené cukrem, šlehačkou či jako doplněk buchet, knedlíků, koláčů a tak dále. Kromě toho, že si na borůvkách báječně pochutnáte, pomůžete i svému zdraví.
Borůvky si můžete usušit nebo je jíst čerstvé v době, kdy máte problémy s trávením. Výborně pomohou proti průjmu. Díky svým desinfekčním vlastnostem je využijete i na onemocnění zánětlivého druhu v močovém a trávicím ústrojí. Svíravé účinky borůvek pomohou s léčením aftů a ran. Nelze zapomenout ani na příznivé ovlivnění pružnosti a pevnosti cévních stěn.
Velmi známé jsou borůvky svými účinky na zrak. Již v dávném léčitelství by vám byly doporučovány borůvky pro zlepšení zraku. Moderní výzkumy tvrzení jen potvrdila a dnes lze říct, že obsažené látky pomohou při šerosleposti, šedém zákalu nebo makulární degeneraci sítnice. Konzumací zrak i posílíte, proto se je vyplatí jíst hlavně lidem, kteří namáhají oči při svém povolání a různých denních činnostech.
Díky borůvkovým hodům zvýšíte svou imunitu a lépe se vám budou snášet projevy horšího životního prostředí. Jestliže patříte mezi osoby s diabetem, dopřejte si borůvky jako vynikající podpůrný prostředek. Pijte čaj z borůvkového listí a nakombinujte ho také s jinými bylinkami. Hlavně se doporučuje šalvěj nebo jestřabina lékařská. Borůvky dokonce pomohou i proti stresu a při nervozitě, protože se jejich biolátky rychle dostávají do krve.
Co se týče obsahu, najdete v nich barvivo antokyan se schopností chránit lidské a rostlinné buňky. Dále se v nich ukrývá vysoký obsah vitamínu C a nechybí ani třísloviny, schopné hlavně prevence zánětů a vyrovnání se s průjmovými stavy.