Nejnovější trendy ze světa jídla



Zajímá vás, jaké jsou nejnovější trendy ve světě kulinářství, potravin, nápojů a nutričních produktů? Začtěte se do následujícího seznamu a vyberte si své favority

Poke – toto havajské jídlo se stává čím dál populárnější v celém světě. Koho by také nelákaly kousky tuňáka marinované v sójové omáčce a sezamovém oleji servírované s rýží a mořskými řasami?

Vaření z odpadků – odpadem při výrobě či zpracování potravin se ročně vyplýtvá kolem 70 miliard liber. Narůstající tlak ohledně plýtvání a nesprávného využívání potravin dal tak vznik společenství kuchařů, zemědělců a dalších aktivních členů po celém světě, kteří ve své kuchyni spotřebují i již zdánlivě nevyužitelné nebo nežádoucí potraviny.

Slaný jogurt – pikantní verze oblíbeného mléčného výrobku se pomalu a jistě objevují po celém světě. Setkat se můžete i s příchutí červené řepy, tykve apod.

Řasy – mořské řasy se hlásí o slovo už několik let. Zdá se, že v nejbližší době se chystá jejich plnohodnotný zásah na poli super food potravin.

Černé maliny – antioxidanty, to je vše, co potřebujete vědět. Černé maliny jsou bobule, které jsou jim doslova přeplněné! Poslední výzkumy říkají, že obsahují třikrát větší množství antioxidantů, než maliny červené nebo jejich příbuzné ostružiny.

Ovoce z baobabu – osm z devíti druhů tohoto lahodného ovoce bohatého na vitamín C je z Madagaskaru a pevninské Afriky a jeho zakoupením podpoříte zdejší ekonomickou situaci.

Geneticky upravené maso – stále existuje spousta lidí, kteří nepodporují toto „Frankensteinovo maso“.  Vzhledem k faktu, že běžně produkované maso má mnoho zdravotních i ekologických nevýhod, se může genetické inženýrství nakonec pokusit poskytnout vhodnou a šetrnou alternativu.

Víno v plechovce – konzumenty vína se stále častěji stávají mladí, hraví a vynalézaví lidé, kteří se snaží přijít s něčím novým. Hliníkové plechovky umožní snadnou manipulaci i chlazení a vy tak můžete mít své oblíbené víno vždy po ruce.

Posedlost kulturami – kvašené potraviny a probiotika. Ať už zákazníci hledají něco pro zdraví svých střev nebo jen něco chuťově zajímavého, novinky ze světa fermentovaných potravin jim to nabízí. Kimchi (nakládaná a fermentovaná zelenina), gochujang  (pikantní fermentované koření), chiogga beet (kvašená řepa) atd. jsou letošní žhavou novinkou.

Sušené potraviny – dehydratované potraviny nabývají nových rozměrů. Dostáváme se od sušené brokolice, řepy nebo plátků petržele až k něčemu mnohem sofistikovanějšímu – losos, kuře nebo bizoní maso vás překvapí svojí kombinací nevšedních chutí.

Bezlepkové a alternativní mouky – bezlepkové mouky jsou ve zdravé výživě stále oblíbenější. K již známým druhům nyní přibývají další – mouky z oříšků, luštěnin, amarantu, cizrny nebo fazolí. Bezlepková strava rozhodně není nudná.

Souping – jakási obdoba odšťavňování – polévky si zachovávají obsah rostlinných vláken, semen, kůry a drti, zkrátka všeho, co běžné odšťavňování eliminuje.

Naklíčená zrna – čeká se velký návrat klíčků všeho druhu. Při klíčené se uvnitř zrna vytváří pro rostlinu nutričně nezbytné enzymy, které se podílí na produkci proteinů, esenciálních mastných kyselin, škrobů a vitamínů.

Plnotučné mléčné výrobky – mléčný tuk už přestává být tak velkým a nesmyslným strašákem, jakým býval. Mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku jsou pro naše zdraví velmi prospěšné, neobsahují přidaný cukr a jsou bohaté a vitamíny rozpustné v tucích.

Snižování obsahu cukru – narůstající tlak na snižování obsahu cukru bude mít za důsledek nárůst spotřeby přírodních sladidel, jako je stévie, javorový sirup, agáve, ovocný nebo kokosový cukr, které jsou v našem těle mnohem snáze metabolizovány.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *